Sunday, November 25, 2007

dedinka Tharandt

V Nedelu sa neucim, nie z presvedcenia, vacsinou sa mi nechce, alebo mam hotove v sobotu. Tento tyzden mam pred sebou same skupinove prace a kedze sme si zatial nerozdelili, co kto bude robit, mal som volne poobedie. Medzi nami, neznasam tie teamove zadania - furt si len dohadovat kedy a kde sa stretneme, na toho mam len email, na ineho skype, kde nikdy nie je a tak dokola, otrava.

Dnes poobede nemal o vylet do nedalekej dedinky Tharandt zaujem nikto okrem mna a Petra (geodezia, nas dvorny odbornik na mapy a okolie). Nazov toho mestecka vzdy zabudnem, aj teraz som sa musel pozriet na Google-earth. Tato dedina nie je zaujimava absolutne nicim, aspon sa mi nezdala :-), ale aspon sme sa trochu prevetrali.

Nachadza sa tu mala ruina hradu, co je tu v okoli asi podmienka na statut obce.





Na hradnom kopceku je aj obligatny ECAV kostolik. Zaujimave bolo to, ze tabula s farskymi oznamami bola na zaciatku kopca - podla mna velmi prakticke, cirkevnici, ktori pamataju obe svetove vojny sa nemusia trepat hore ku kostolu, aby zistili, ze bohosluzba sa posuva na inu hodinu, alebo do kostola na opacnom konci dediny.


Takyto stlpik mozno najst prakticky vo vsetkych okolitych obciach. Najprv som sa tvaril ako zbehly macher - "to je urcite morovy stlp". Potom nam vsak neslo do hlavy, preco je na morovom stlpe napisane: Drazdany 3 hodiny, Berlin 43 hodin, zeby tu mapovali ako rychlo sa nakaza rozsirila do okolia? - nie -

Je to postarsky stlp, co naznacuju tradicne postarske trubky. Posol sa tu mohol pristavit a pozriet kolko hodin mu to potrva tam ci onam. Kedze sme uz posluchacmi druheho stupna vysokej skoly, prisli sme na to, ze tie hodiny su tam uvedene pre pesieho posla.

(prisli sme na to takto: vedeli sme, ze do Berlina to je bezmala 220 km, podla tohto stlpu to trva 43 hodin, co je 5,1 a daco km/h, cize chodza)

Mne osobne bolo tych poslov luto, vidno ze uz v roku 1730 nebola sranda vypisat cestak. Aj tak by som rad videl toho chlapa, co slapal 43 hodin do Berlina.

No comments: