Tuesday, October 16, 2007

nemecky lepsie ako anglicky

Nebudem patrit medzi tych, ktori vychvaluju zahranicne univerzity do nebies a na nase len kydaju. Keby som tak robil, bolo by to prinajmensom pochybne. Profesorske kapacity v Drazdanoch zatial neprekvapili a ak, tak len zaporne - aktivna Ruska uz nebude aktivna, lebo sa zabuda hlasit predtym, ako by nieco chcela povedat a cely kolektiv bol trochu zaskoceny, ked sme mali odpovedat na otazky s tym, ze odpovede boli jasne a na tabuli. Kazdemu je trapne sa prihlasit a povedat cisielko z tabule a profesorka si mysli, ze tomu vobec nerozumieme. Ale je to fajn, pomaly sme sa rozbehli.
Dnes sme riesili v skupinke pripadovu studiu, bola v anglictine a po par vetach typu:
- Aber dann ist the portfolio value hoeher!
- Dass kann man nicht so discounting, it is a futurity.
....sme zvolili za pracovny jazyk anglictinu. Reakcia jednej spoluziacky bola celkom prijemnym spestrenim casu, ktory sme stravili nad financnymi vykazmi:
"Ja ti lepsie rozumiem ked hovoris po nemecky, vtedy hovoris pomaly a jednoducho, teraz (anglicky pozn.aut.) hovoris rychlo a komplikovane."
Tak sme si to rychlo a komplikovane rozdelili, rozlucili sa a tak skoncil vyucbovy den. Normalny den este nekonci, lebo o 7ej idem k Joachimovi hrat tych osadnikov. Budem pri stole jediny slovak, takze ked aj nevyhram v hre, aspon par slovicok sa na mna dnes vecer nalepi :-)

No comments: