Sunday, October 28, 2007

Zidovske tyzdne

Prave skoncil tyzden zidovskeho divadla a hudby. Ja som si z bohatej ponuky vybral jeden z menej financne narocnych koncertov. Odohraval sa v budove zidovskej komunity, oproti synagoge. Toto je synagoga a vstup do nej, dnu sa ist nedalo, aj ked bola nedela, alebo prave preto? :-)


Aj ked som prisiel dost zavcasu, prve rady uz boli obsadene. Nie ze by na stolickach niekto sedel, boli tam rozlozene kabaty, tasky, rukavice a tak a kedze sme v kultivovanom Nemecku, neslusi sa trochu posunut kabat a sadnut si tak ci tak. Ked uz bola sala plna - a predne rady stale volne - napochodovala brigada stareniek a kazda by sa kludne mohla volat Golda Meir, samozrejme obsadili cestny predny rad.
Ucinkoval miestny spevokol zo synagogy a orchester konzervatoristov z Drazdan. Hraci boli super, bavili sa, hadzali vselijake kusky z Fidlikanta na streche, zidovske klasiky prerobene pre orchester. Naladu doplnal dirigent, ktory sa nam sem tam prihovoril, tiez v zidovskom style:
zacal ako inac vtipom
Rabin: Chaim, tvoj syn je velky hriesnik, vzdy ked moze dava si bravcove a okrem toho bozkava kazde dievca co stretne.
Chaim: Viem, rebe, moj syn je meschuge.
Rabin: Nie je, meschuge by bol, keby bozkaval bravcove.

A tak dale. Zbor bol tiez v pohode, ale stali daleko od seba a podla mna sa velmi jednotlive spevacky nepoculi. Vrchol vecera bol jeden solista, ktory bol solistom asi len preto, ze vie hebrejsky...

Ale sala bola plna, ludia tlieskali, spevaci a muzikanti boli veseli, bol to velmi uspesny kulturny zaver tohto vikendu.

No comments: